top of page

Temel İnşaat Mühendisliği Hizmetlerimiz

Statik Projelendirme

İşveren tarafından hazırlatılan mimari konsept projeler uyarınca taşıyıcı sistem önerileri belirlenir. Belirlenen öneriler tipik olarak çizime aktarılır. Hazırlanacak raporda, taşıyıcı sistem alternatiflerinin hesap yapılmaksızın öngörülen yaklaşık boyutları, avantajları ve dezavantajları belirtilir ve işverenin kararına sunulur.

 

İşveren tarafından taşıyıcı sistem seçimi yapıldıktan sonra ruhsat projeleri hazırlanması aşamasına geçilir.Bu aşamada diğer proje disiplinleriyle koordinasyon kurularak, ilgili şartname, kanun ve fenni kurallara uygun olarak statik projeler detaylandırılır.

 

Kesin statik hesaplarla tüm boyutlar doğrulanır.

Yapıların Deprem Performansı Değerlendirilmesi

Yapıların deprem performanslarınının değerlendirilmesi için 2019 yılında yayınlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" (TBDY, 2019) ya da 2013 yılında yürürlüğe giren "Riskli Yapı Tespit Esasları" (RYTE, 2013) kullanılarak gerekli tespitler yapılır.

RYTE, 2013 yüksekliği 25 m nin altında ve zemin döşemesi üstü 8 katı geçmeyen betonarme ve yığma binalar için kullanılır. Hesaplamalarında sadece doğrusal elastik yöntem kullanılır ve bina risk değerlendirmesi  dışında kullanılamaz.

TBDY, 2019 ise betonarme, yığma ve çelik olmak üzere tüm binalarda kullanılır. Hesaplarında hem doğrusal elastik yöntem hem de doğrusal olmayan yöntemleri kullanmaya müsaittir. Bina değerlendirmesi ve güçlendirmesi amacıyla kullanılabilir. Binanın güvenlik düzeyleri TBDY, 2019 da tarif edilen yöntemler ile belirlenir. Bu güvenlik düzeyleri;

-Kullanımda kalma - Yönetmelikte öngörülen tasarım depremi gerçekleştiğinde, yapının depremi hasarsız ya da çok hafif hasarla atlatarak aksamasız kullanımda kalması durumu

- Derhal kullanım - Yapının tasarım depremini hafif hasarla atlatması ve bir güvenlik değerlendirmesi ardından yapının kullanıma yeniden açılabilmesi durumu

- Can güvenliği - Tasarım depremi sonucunda, yapıda onarılabilir nitelikte, hiçbir ölüm ya da yaralanmaya yol açmayacak nitelikte orta hasar oluşması durumu

- Göçmenin önlenmesi - Yapının tümüyle elden çıkmasına yol açabilecek kadar ağır hasara rağmen yapının göçmeden ayakta kalarak can kaybına neden olmaması durumu

olarak tanımlanır.

GEKO Mühendislik tecrübeli mühendis kadrosu ile bina analizlerinizi hem RYTE, 2013 hem de TBDY 2019 kullanarak gereken tüm analiz programlarının yardımıyla en doğru şekilde sizi yönlendirerek sonuca ulaştıracaktır.

Riskli Yapı Tespiti

6306 Kentsel Dönüşüm Yasası’nın sunduğu avantajlardan faydalanabilmek için binanızın depreme karşı performansının belirlenmesi gerekmektedir. Uzman ekibimizin binanızda yapacağı inceleme ve analiz sonuçlarına gore hazırlayacağı Deprem Risk Raporu sonucuna gore riskli olarak belirlenen binanızda yaşayan malikler ve kiracılar Kentsel Dönüşüm avantajlarından ve yardımlarından faydalanabilir.

 

Uzman ekibimizin Deprem Risk Raporu hazırlanması için yapacağı teknik çalışmalar;

  • Binanızın mevcut projelerine gore uygun inşaa edildiğinin kontrolü

  • Binanızın taşıyıcı sistem rölevesinin hazırlanması

  • Taşıyıcı sistemlerden numune toplanarak labaratuvar ortamında beton dayanım testlerinin yapılması

  • Kolon ve perdelerden röntgen çekilerek ve paspayı açılarak donatı çap ve adetlerinin belirlenmesi, donatılaroluşan mukavemet kaybının belirlenmesi

  • Taşıyıcı sistemin mevcut performanslarının belirlenmesi ve linear yöntemler uygulanarak 3 boyutlu modelleme yapılması

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu formatta Deprem Risk Raporu’nun hazırlanması ve raporun Bakanlık tarafından incelemeye sunulara onayının alınması

Yapı Güçlendirme Projeleri

Güçlendirme gerekliliğinin ana sebepleri;

  • Mimari revizyonlar (örn., mahal değişiklikleri ve eklemeler)

  • Eski deprem yönetmeliği (örn., ABYYHY-1997)

  • Yapım Hataları (eksik donatı, kalitesiz yapı malzemeleri, segregasyon, vb)

  • Proje Hataları (hesap hataları, detay eksiklikleri, vb)

 

Yapısal zayıflığın belli bir bölgede sınırlı olduğu durumlarda eleman güçlendirme yaklaşımının tercih edilmesi; ancak yetersiz eleman sayısının büyük olduğu ya da yanal rijitliğin yeterli olmaması durumunda, çok sayıda taşıyıcı elemanın birer birer güçlendirilmesinin yerine sistem davranışı iyileştirme yaklaşımı daha doğrudur.

GEKO Mühendisliğin tecrübe sahibi olduğu güçlendirme teknikleri;

 (i) ELEMAN GÜÇLENDİRME (yetersiz olduğu anlaşılan taşıyıcı elemanlara bireysel olarak uygulanan teknikler)

a. Kolon Güçlendirme

1. Betonarme manto (yeni bir betonarme katman ekleyerek kolon kesitini büyütme):

- Eksenel yük taşıma ve eğilme kapasitesi ve kesme dayanımının artırılması.

- Boyuna donatısı uçlarının eski betonarme elemanlara yeterince sağlam biçimde kenetlenmesi ve kolon uçlarında moment aktarımını sağlayabilecek duruma getirilmesi oldukça karmaşık işlemler gerektirir.

2.  Çelik manto (kolonun köşelerine çelik köşebent yerleştirerek alt ve üst taban levhalarıyla sıkıştırmak ve köşebentleri yatay çelik kuşaklarla kaynaklama):

- Eksenel kapasite artırmada etkili ancak eğilme kapasitesi bakımından elverişsiz.

- Yatay kuşaklar kesme dayanımına katkıda bulunabilir.

3. Elyaflı polyester sargılama (köşeleri yuvarlatılmış kolonun karbon ve benzeri elyaflı polyester şeritlerle çepeçevre sarılarak sargılanması):

- Deformasyon özelliklerinin iyileştirilmesi

- Eksenel kapasitenin artırılması

- Yetersiz kenetlenme boyu sorununun çözümü

- Kesme dayanımının artırılması

b. Kiriş Güçlendirme: Deprem güvenliği bakımından kirişlerin güçlendirilmesi öncelikli olmamakla birlikte, bazı durumlarda gerekebilir.

1. Yeni betonarme katmanı: Yeni boyuna donatı ve eski kirişe bağlanmayı sağlayacak etriye eğilme kapasitesini artırmada etkilidir.

2. Çelik plaka ya da elyaflı polyester: Çelik plaka veya karbon şeritlerin kirişin çekme yüzüne epoksi ile yapıştırılması eğilme kapasitesini artırmada etkilidir.

3. Kesme donatısı olarak kelepçe: Kiriş boyunca, kiriş çevresine bulonlarla sıkılmış çelik kelepçeler yerleştirilmesi kesme dayanımını artırmada etkilidir.

c. Döşeme Güçlendirme: Donatı hasırı içeren yeni bir beton katman

(ii) SİSTEM DAVRANIŞI İYİLEŞTİRME (yapıya eklenen yeni bazı taşıyıcı elemanlar etkisiyle, var olan yapı elemanları çok daha düşük zorlamalarla kapasiteleri yeterli sayılabilir ve güçlendirilmelerine gerek kalmayabilir)

 

d. Yanal rijitlik kazandıran elemanlar oluşturulması:

1. Yerinde dökme betonarme dolgu duvarları (Türkiye’de başarıyla uygulanmakta)

2. Çelik çaprazlar kullanılması (ilke düzeyinde etkili olan bu teknik, uygulamada mevcut betonun niteliksiz olabilmesi nedeniyle çelik çaprazların sağlayabileceği kapasiteye ulaşılmadan birleşim bölgelerinde kırılma gerçekleşmektedir)

3. Yapı dışında yeni bir yapı kurulması

Tercih Edilen Özel Yazılımlar

Logo-SAP2000.png
etabs-logo.png
bottom of page